In Amsterdam Zuid ligt de Apollobuurt die deel uitmaakt van het door Berlage ontworpen Plan Zuid. In 1928 wordt het hoekpand in Amsterdamse Schoolstijl opgericht in typerende baksteen architectuur met rondvormige erker op de verdieping als onderdeel van een complex geschakelde panden. Het complex en de afzonderlijke panden hebben in 2005 de status gemeentelijk monument gekregen.
De laatste decennia is het pand gebruikt voor bewoning tot het verkocht werd in 2014. Omdat de huidige eigenaar het pand wil ontwikkelen tot woning met gedeeltelijke kantoorbestemming is aan Huysch gevraagd om een bouwhistorische quickscan te verzorgen. Met een quickscan kan men de monumentwaarde van het pand op hoofdlijnen aangeven, waarmee een beeld gevormd kan worden van de aanraakbaarheid van de hoofdstructuur.
In het kader van deze opdracht was de quickscan bedoeld ter ondersteuning voor het aanvragen van een tijdelijke bestemmingsverandering. Hierdoor was de scope van de opdracht ingekaderd tot de ruimte die bedoeld was voor de kantoorbestemming.
De opdracht was in zekere zin een uitdaging omdat het onderzoek na de werkzaamheden plaatsvond en de bouwhistorische waardestelling alleen op nog aanwezige bouwelementen afgegeven kan worden.
Daarbij kwam dat de waardestelling niet persé overeen zou komen met de wensen van de opdrachtgever. Deze respecteerde de noodzaak van onafhankelijk in de rapportage en voegde de bouwhistorische quickscan bij in de aanvraag van een tijdelijke omgevingsvergunning door de omgevingsjurist. Hiermee diende de quickscan de aanvraag van de jurist, mét borging van een onafhankelijke bouwhistorische rapportage door Huysch.
Als u inzicht wil hebben in de aanraakbaarheid van uw monument en de mogelijkheden tot ontwikkeling door middel van een bouwhistorische quickscan, neem dan gerust contact op.