Vuurtoren Durgerdam

Subsidie aanvraag 2020 (SIM)
In het IJmeer bij Durgerdam ligt een klein eiland met daarop een uit 1893 daterende vuurtoren. Deze opengewerkte vuurtoren bestaat uit gietijzer en profielstaal en is bijna vijftien meter hoog.

Huysch heeft voor de vuurtoren de aanvraag in het kader van de Subsidieregeling Instandhouding Monumenten (SIM) verzorgt. Tijdens de bouwkundige opname bleek dat het object zeker geen standaard monument was.

De reis naar de vuurtoren ging per boot en van het eiland naar de vuurtoren is geen verharde weg. Het profielstaal is met klinknagels aan elkaar verbonden waardoor de ruimte tussen de profielen altijd wat roest zal uitbloeden. Kortom, de uitvoering van werkzaamheden is daardoor anders dan bij een monument aan wal.

Om de mogelijkheden binnen de regeling af te stemmen heeft Huysch contact gezocht met de regioconsulent van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Zij bleek bereid mee te denken waardoor voorafgaand aan de indiening een beeld geschetst kon worden hoe voorgenomen werkzaamheden meegenomen konden worden zodat ze in aanmerking zouden komen voor subsidie.

De subsidieaanvraag werd vervolgens volledig gehonoreerd. Ook zaken als reiskosten naar- en verblijfskosten op het eiland of het vervoer van materieel per schip kunnen worden gehonoreerd, mits juist aangevraagd. Een opsteker voor Huysch en de opdrachtgever.

Als u benieuwd bent naar subsidiemogelijkheden van uw monument , of inzicht wil hebben in de onderhoudsbehoefte, neem dan gerust contact op.