Secretarishuisje Muurhuizen 109 Amersfoort

Bouwhistorische verkenning
Op Muurhuizen 109 in Amersfoort staat een voornaam pand dat bekend staat als Secretarishuisje, vernoemd naar stadssecretaris Jan Both Hendriksen die hier nooit heeft gewoond. Het pand heeft een rijke bouwgeschiedenis en staat op de plaats waar de eerste stadsmuur is gebouwd. De voorgevel in renaissancestijl is rond 1550 gebouwd vóór de stadsmuur.

In 1777 wordt de rechterzijde van de achtergevel wordt een bijkeuken van één bouwlaag met schilddak aangebouwd in het verlengde van de keuken. In het hoofdhuis wordt de keldervloer opgehoogd waardoor de spekbanden aan de achtergevel doorbroken worden door het veranderen van vloer- en vensterhoogte.

Met het oog op nieuwe ontwikkelingen en de wetenschap dat dit bouwhistorisch zeer waardevolle pand slechts zeer beperkt “aanraakbaar” is, wil de huidige opdrachtgever inzicht in de monumentwaarde van de diverse bouwdelen van het pand en heeft Huysch opdracht gegeven voor een bouwhistorische verkenning.

De bouwhistorische verkenning is voorzien van een waardestelling met waardestellingstekeningen die de hoge monumentwaarde van het pand ondersteunen. Dit geeft opdrachtgever, bevoegd gezag en uitvoerende partijen al bij aanvang handvatten over de mogelijkheden van ontwikkeling van het Secretarishuisje.

Als u plannen heeft voor de ontwikkeling van uw monument en daarvoor een bouwhistorisch onderzoek wilt, neem dan gerust contact op.