Voormalig Klooster Amersfoort

Bouwkundige opname daken
Het voormalige kloostergebouw Congregatie Zusters St. Joseph in Amersfoort heeft nog steeds een zorgfunctie. Het complex bestaat uit een hoofdgebouw met daarachter een kloosteromgang waarin een kapel is opgenomen.

Het hoofdgebouw met omgang kenmerkt zich door bouwstijlen als rationalisme, neorenaissance en chaletstijl, de kapel heeft neogotische kenmerken. Huysch heeft een bouwkundige opname verricht op de diverse dakvlakken van het complex. Hiertoe werden de daken onderverdeeld in 19 aparte dakvlakken en elk afzonderlijk geïnspecteerd en gerapporteerd.

In de opname werd duidelijk dat de keramische Muldenpannen van het hoofdgebouw uit 1912 nog nooit vervangen waren. Plaatselijk waren pannen doorgesleten en was er vorstschade. De kop- en zijsluitingen van de pannen schilferden en de nokken waarmee de pannen aan de panlatten hangen, braken af. Hiermee werd de noodzaak tot het volledig vervangen van de dakpannen onderbouwd.

Tevens werd duidelijk dat bij recente werkzaamheden aan de platte daken geen expansiemogelijkheden waren aangebracht in de zinkwerken waardoor er melding gemaakt kon worden voordat gevolgschade optrad.

Als u wilt weten of uw monument gebreken heeft, en welke oplossingen daarvoor mogelijk zijn, neem dan gerust contact op.