Boerderij Rotterdam

Bouwhistorische verkenning
Aan de uitmonding van de IJssel onder Rotterdam staat een achttiende eeuwse boerderij achter de dijk van de Nieuwe Maas. Met de aanleg van de Deltawerken, Van Brienenoordbrug en de vestiging van grote bedrijven als Verolme is het nog nauwelijks voor te stellen dat op deze plaats het boerenbedrijf afgelopen eeuwen het beeld van de omgeving heeft bepaald.

Deze rijksmonumentale boerderij heeft haar oorsprong in de achttiende eeuw en bestaat uit een woning van gele IJsselsteentjes met daarachter de schuur en rechts een wit gepleisterd zomerhuis. De boerderij behoort tot het Overmase type dat dat te vinden is op de eilanden IJsselmonde, Hoekse Waard en Voorne Putten.


Ter voorbereiding op de ontwikkeling van het gebouw wilde de opdrachtgever inzicht in de monumentwaarde van de diverse bouwdelen van het pand en heeft Huysch opdracht gegeven voor de bouwhistorische verkenning.

Bij de verkenning bleek de bouwgeschiedenis van de boerderij vooral afleesbaar in het exterieur van de woning. Door verbouwingen in het interieur was hier niet veel historisch materiaal zichtbaar aanwezig. De kelder onder de opkamer was daarop de uitzondering.

Bij de schuur bleek juist het tegenovergestelde; hier was naast de indrukwekkende constructie de gebruiksgeschiedenis goed afleesbaar in de diverse ruimtes. De ontwikkeling van een hallenhuis met deeldeuren in de achtergevel naar de dwarsdeelvorm van het Overmase type met deeldeuren in de zijgevel is in deze boerderij nog terug te vinden.

Als u geïnteresseerd bent naar de bouwgeschiedenis van uw monument of in de mogelijkheden van ontwikkeling door een bouwhistorisch onderzoek, neem dan gerust contact op.