ANWB Hoofdkantoor Den Haag

Subsidie aanvraag 2017 (SIM)
Huysch heeft voor het ANWB Hoofdkantoor in Den Haag de aanvraag in het kader van de Subsidieregeling Instandhouding Monumenten (SIM) verzorgt. Het Hoofdkantoor aan de Wassenaarseweg bestaat uit een aantal gebouwen waarvan het rechthoekige A-Gebouw, de Rotonde en het parkeerterrein in 2014 als wederopbouwmonument zijn aangewezen.

De monumentale bouwdelen van het complex dateren van ongeveer 1962. Kenmerkend is het detail waarmee het gebouw is afgewerkt. Trappenhuizen zijn voorzien van eigentijdse decoratie, kozijnen en deuren zijn van onbewerkt palissander en de schaaldaken bestaan uit prefab betonelementen.

We zijn nog niet erg bekend met de vervalfenomenen van deze moderne materialen. Zo is het dak van de Rotonde bekleed met Sopralast. Dit is een dunne laag koper op een thermoplastische onderlaag die zich daardoor goed naar de rondingen van de betonnen schaaldelen voegt. Al vanaf de oprichting was de Rotonde met een dergelijke koperviltbekleding bedekt.

Tijdens de bouwkundige opname bleek dat de Sopralast bekleding over de naden was opengetrokken en ook blazen vertoonde. Daardoor werd de onderhoudsbehoefte urgent en de subsidieaanvraag een uitdaging. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed was bereid mee te denken waardoor voorafgaand aan de indiening een aantal gesprekken zijn gehouden om op één lijn te komen.

Ook de afdeling beheer van de ANWB was bereid tot het opzoeken van informatie over de onderhoudsgeschiedenis van het dak. Deze betrokkenheid van de partijen gaven het project verdieping en een erg prettige samenwerking. De subsidieaanvraag werd vervolgens volledig gehonoreerd!

Als u benieuwd bent naar subsidiemogelijkheden van uw monument , of inzicht wil hebben in de onderhoudsbehoefte, neem dan gerust contact op.