Houthandel Amsterdam

Bouwhistorische verkenning
Aan de Oudezijds Achtburgwal in hartje Amsterdam heeft familie Schmidt 160 jaar een houthandel gehad. De houthandel had een vloer uit grote hardstenen platen en en op de verdieping waren nog sierstuc plafonds aanwezig. De wanden waren onzichtbaar door de talloze schappen en doe-het-zelf materialen die een plek hadden in de winkel die uit meerdere aaneengeschakelde diepe panden bestond.

Met het sluiten van de houthandel werden de panden gestript ten behoeve van de ontwikkeling voor het toekomstige gebruik. Hierdoor kwamen de oudste bouwlagen tevoorschijn.

Huysch is door de gebroeders Schmidt gevraagd een bouwhistorische verkenning te verzorgen. Met een verkenning kunnen de monumentwaarden worden vastgelegd die voor de ontwikkelaar van belang zijn om voorgenomen ingrepen te verantwoorden.

Met de geleidelijke uitbreiding van de houthandel door het opkopen van buurpanden bleek de houthandel in diverse bouwfasen zelf ook voor monumentwaarden te hebben gezorgd.

Daarnaast bleek dat -voordat de houthandel intrek had genomen- in de verbouwing van 1733 in het oudste pand stucplafond en -wanden waren aangebracht, waarbij muurstijlen en korbelen zijn verwijderd. Om dit te kunnen opvangen is een klamp tegen de oorspronkelijke bouwmuur opgemetseld.

Als monumentale onderdelen vastgelegd moeten worden of als u inzicht wil hebben in de monumentwaarden van uw pand door middel van een bouwhistorische verkenning, neem dan gerust contact op.