Houthandel Amsterdam

Bouwhistorische documentatie
Aan de Oudezijds Achtburgwal in hartje Amsterdam heeft familie Schmidt 160 jaar een houthandel gehad. De houthandel had een vloer uit grote hardstenen platen en en op de verdieping waren nog sierstuc plafonds aanwezig. De wanden waren onzichtbaar door de talloze schappen en doe-het-zelf materialen die een plek hadden in de winkel die uit twee diepe panden bestond.

De nieuwe gebruiker is de gemeente die er een politiepost wil maken. Hiertoe wordt het gehele pand gestript inclusief historische onderdelen. De gemeentelijke bouwhistoricus had eerder al bepaald dat deze onderdelen niet van een dusdanige waarde zijn dat ze behouden dienden te worden. De hardstenen vloer en de stucplafonds dienden wél voorafgaand aan de werkzaamheden gedocumenteerd te worden.

Huysch is door de gebroeders Schmidt gevraagd de documentatie te verzorgen en heeft contact gezocht met de gemeente om de diepgang af te stemmen. Duidelijk werd dat een volledige inmeting te zwaar zou zijn voor de documentatie en dat een overzicht met hoofdmaten en enkele detailtekeningen zou volstaan.

De uiteindelijke documentatie bleek een goed compromis voor de gemeentelijke bouwhistoricus als archivering en voor de gebroeders Schmidt als opdracht van redelijke omvang.

Als monumentale onderdelen vastgelegd moeten worden of als u inzicht wil hebben in de monumentwaarden van uw pand door middel van een bouwhistorische verkenning, neem dan gerust contact op.