Grote Kerk Hoorn

Subsidie aanvraag 2017 (SIM)
Op het kerkplein van Hoorn staat de in 1881-1883 opgerichte Grote Kerk als opvolger van twee eerder afgebrande kerken, waarvan de eerste uit de middeleeuwen stamt. De huidige kruiskerk is in een neorenaissance stijl opgezet en is al in de jaren tachtig van de vorige eeuw herbestemd tot woningen en een food market.

Voor de woningen zijn twee verdiepingen in de kap en raamopeningen in het dak aangebracht. Voor de voorbijganger en monumentenliefhebber zijn deze dakdoorbrekingen opmerkelijk of een doorn in het oog. Voor de bewoners levert het een magnifiek uitzicht over Hoorn en het Ijsselmeer.

Voor de food market is een verdiepingsvloer in het kerkgedeelte aangebracht. Momenteel wachten beide verdiepingen op een nieuwe bestemming. Hoewel de betonnen vloer en de stalen kolommen de kerk in haar monumentwaarde hebben aangetast, kan men direct het potentieel van een nieuwe bestemming aanvoelen. Eenmaal op de eerste verdieping belandt kan men het monumentale interieur bewonderen alsof men zich op de voormalige gaanderij bevindt.

Huysch heeft een subsidieaanvraag verzorgt in het kader van de Subsidieregeling Instandhouding Monumenten. De door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed toegekende beschikking voorziet in een aanzienlijke tegemoetkoming van de onderhoudsbehoefte.

Als u benieuwd bent naar subsidie mogelijkheden of grip wil hebben op de onderhoudskosten van uw monument, neem dan gerust contact op.